23948sdkhjf

Opkøbsbølge på vej i dansk vindindustri

Med konsolidering og styrket innovation ruster de danske underleverandører i vindindustrien sig til den skærpede globale konkurrence
Med stigende appetit på opkøb og fusioner samt øgede investeringer i forskning og udvikling ruster de mange underleverandører i vindindustrien sig til den skærpede konkurrence og tiltagende globalisering.

Branchen er midt i en afgørende forandring, hvor der fremover bliver færre, men større og stærkere virksomheder. Samtidig ser virksomhederne i branchen mere positivt på udviklingen i deres konkurrenceevne end erhvervslivet generelt. Det viser en ny analyse, som Deloitte og brancheorganisationen Vindmølleindustrien har gennemført.

Overvejelser i gang
Seks ud af ti af de 77 virksomheder, som har deltaget i analysen, er midt i overvejelser om opkøb, fusion eller et styrket kapitalgrundlag.

Og to tredjedele af disse virksomheder forventer at være del af en fusion eller et opkøb allerede inden udgangen af 2011. Director Peter Rønde Jakobsen fra Deloitte ser udviklingen som en helt nødvendig tilpasning.

– Der er store potentialer i branchen, men også nye krav. Med nye krav til innovation, et stærkt kapitalgrundlag og langt større internationalisering er konsolideringen livsnødvendig. Det er en proces, hvor branchen langt fra er i hus, men analysen peger på, at ledelserne i branchen har sat konsolidering højt på dagsordenen, siger han.

Skruer op for udvikling
Administrerende direktør Jan Hylleberg fra Vindmølleindustrien glæder sig over, at virksomhederne har brugt finanskrisen til at tilpasse strategien og skrue op for forskning og udvikling.

63 % af vindmølle-underleverandørerne svarer, at deres innovationsaktiviteter har udviklet sig positivt de seneste 12 måneder. Det vidner om en branche, der er parat til at forsvare sin globale førerposition.

– Leverandørerne i vindmølleindustrien har investeret markant mere i forskning og udvikling i år sammenlignet med erhvervslivet generelt, og markant flere af dem forventer en positiv eller meget positiv udvikling i deres konkurrenceevne. Det viser, at virksomhederne er omstillingsparate og gerne tager kampen op om fortsat at være førende i udviklingen af ny teknologi, siger han.

Afviser ikke kapitalfonde
En stor del af virksomhederne er parate til at gået nye veje. En fjerdedel af samtlige virksomheder i branchen overvejer samarbejde med kapitalfonde eller andre finansielle investorer.

– Det er lovende i den forstand, at virksomhederne fremover får behov for større finansiel styrke. Realistisk set vil det dog kræve, at der kommer skub i konsolideringen. Mange af virksomhederne er så små, at de ikke umiddelbart vil være interessante for fondene at investere i, siger Peter Rønde Jakobsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172